Andreas Ekström och Maj Steen i samarbete. Foto: Bo Thorin
BORÅS

Första slaget för valet

"Slaget för valkampanjen"
1:32 min

Idag gick den officiella starten för omvalskampanjen inför regionvalet den 15 maj. Valnämndens politiker började med att banka ner en affischstolpe i Villastaden i Borås.

Regionvalet som ingick i valet den 19 september ska göras om därför att 104 felaktiga röster godkändes, 51 röster inte kom fram i tid och 16 röster från Skövde på Centern helt glömdes bort. Och just 16 röster på Centern saknades för att Cecilia Andersson från Borås sannolikt skulle tagit sig in i Regionfullmäktige på Socialdemokraternas bekostnad.

Därför blir det omval.

– Fast egentligen är det ju ett nyval, säger Andreas Ekström som är ordförande i valnämnden i Borås. Det är ju inte bara de som röstade förra gången som får rösta, och det är delvis en ny uppställning med politiker också.

Men uppmärksamheten och intresset är mindre nu. Upptill valets 80-procentiga deltagande lär man inte nå, tror Maj Steen, vice ordförande i Valnämnden.

– 65-70 procent hoppas jag på, säger maj Steen. Blir det fler blir jag glad.

Förhandsröstningen till Regionvalet börjar den 5 maj.

Valresultatet i Västra Götaland ogiltigförklaras.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".