Smittskyddsläkare varnar för ökning av HIV-smittade

Nu varnar smittskyddsläkare för att antalet HIV-smittade kan öka. Tidigare har vi berättat att antalet klamydiafall ökar i Borås. En av orsakerna till det är att vi är allt sämre på att använda kondom. Peter Ulleryd är smittskyddsläkare vid Borås lasarett, nu är han orolig för att HIV kan öka på samma sätt.

Sedan mitten av 90-talet har antalet upptäckta fall av klamydia ökat med över 80 procent i hela Västra Götaland. Störst är ökningen bland unga människor i åldern 15-25 år. Smittskyddsläkaren Peter Ulleryd oras över att den grupp som har klamydia, också kan komma att smittas av HIV-viruset. Ännu har man inte sett sådana tendenser, men det är en oroande möjlighet.
Det är alltså för tidigt att se någon ökning när det gäller HIV, men Peter Ulleryd ser ändå en risk med ökningen av klamydia. Vi har blivit sämre på att använda kondom och därför finns det en risk att HIV ökar på sikt. Därför tycker Peter Ulleryd att det är viktigt att riskerna med osyddat sex hela tiden uppmärksammas.
-Jag tror att man måste jobba på alla nivåer i kontakten med patienter och ungdomar, säger Peter Ulleryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".