Montage: Niclas Odengård.
MARK

Rejält minus för socialen i Mark

Nu kommer notan socialskandalen i Mark. Sociala omsorgen får ett stort underskott, och en bidragande orsak är merkostnaderna för de konsulter som plockades in under socialens kris.

Det började med två omhändertagna barn i Mark 2009. De togs då utan förvarning ifrån sin fosterfamilj som de bott hos nästan hela livet.

Därefter uppdagades fler fall av vårdslöshet inom socialnämnden i Mark. Efter kritik från Socialstyrelsen tvingades socialnämnden i Mark kalla in konsulter för att reda ut och lösa problemen.

I en prognos för 2011 som nu kommit från Socialnämnden i Mark kommer det bli budgetunderskott på cirka 9 miljoner kronor.

Av dessa är 3 till 4 miljoner kronor konsultkostnader för de förändringar som individ- och familjeomsorgen tvingats göra efter Socialstyrelsens kritik.

Budgetunderskottet består även av kostnader för försörjningsstöd och köpta platser för barn och unga på institution.
Socialnämnden lämnar samtidigt en brasklapp för att totala underskottet kan bli närmare 15 miljoner kronor på grund av effektiviseringsarbete inom nämnden.

Mats Tiborn
mats.tiborn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".