Anders Mårtensson som driver Påarps Gård I Håcksvik. Foto: Ninos Chamoun/P4 Sjuhärad.
SVENLJUNGA

Ryssar lockas med natur

Anders på Påarp: "De som kommer är lite bortskämda"
1:36 min

Nu ska ryssarna slussas in till sjuhäradidyllen. Det nya EU-Projektet PRO-OST marknadsför svenska företag som kan erbjuda jakt och fiske till dom ryska turisterna, och ett av dem finns i Svenljunga.

– Det vi kommer locka dem med är ett exklusivt boende med fullservice; alltså att de får frukost, lunch, middag och bra guidning till fisket. Vill de ha ett glas vin på eftermiddagen kan de få det, säger Anders Mårtensson som driver Påarps Gård i Håcksvik - ett av företagen som marknadsförs via PRO-OST.

De är lite bortskämda, är de inte det?

– De som kommer hit är nog bortskämda, så är det.

Marknadsförs med EU-pengar
Bortskämda eller inte - nu ska det satsas på rysk turism. EU-Projektet PR-OST går ut på att marknadsföra Hallands idylliska inland för ryssarna.
Jakt och Fiske ska stå i fokus, och Påarps Gård i Håcksvik i Svenljunga kommun är en av pusselbitarna i turistprojektet.

Trots att det ska göras ytterliga studier för att få reda på vilka ryska målgrupper och intresserade företag man ska satsa på är det klart att det finns ett intresse från Öst att tillbringa sin semester i Sverige.

Säsongen är från april till oktober då gäddfisket är som bäst. Anders beskriver den typiska gästen som fyra tyska karlar som hyr stuga två båtar. Sedan beger sig dom ut på sjön och fiskar 10-12 timmar om dagen och sköter sig i stort sett helt själva.

Ryssar vill ha mer
Men när det kommer till ryssarna krävs det lite mer arbete från personalens sida.

– Ryssarna vill ha lite mer, lite mer guidning. Nu har vi guidebåt så att vi kan tillgodose det. Kanske hyra guidning i 3-4 timmar för att se hur det funkar, och sedan fiska på egen hand.

Känns som det alltid varit tyskarna...

– Tyskarna är det naturliga. De har alltid gillat vår natur, men vi måste ha lite nyskapande. Det är inte säkert att tyskarna räcker, säger Anders Mårtensson som driver Påarps Gård i Håcksvik.

Ninos Chamoun
ninos.chamoun@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".