Ingen succé för vikariepool i Borås

Borås kommuns vikariepool för personal inom vård och skola, anlitas inte av kommundelarna, trots att kommunstyrelsen beslutat att de måste. Förklaringarna till att bemanningspoolen inte används är vitt skilda: från att pengarna inte räcker till att det inte går att få tag i personal.

Vikariepoolen inrättades för att få högre kvalitet på arbetet och tryggare anställningsformer. Ser man till hela kommunen blir det billigare att använda poolen, eftersom personalen där är fastanställd och får sin lön oavsett om de blir anlitade eller inte. Men för varje enskild kommundel kan det bli dyrt med bemanningspoolen eftersom det kostar mer. Och samtidigt som politikerna kräver att bemanningspoolen används kräver de också att kommundelarna ska spara och hålla budget. Socialdemokraten Ulf Olsson i kommunstyrelsen menar att kommundelarna borde klara de kraven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista