Lena Palmén, pekar på att de borgerliga har tagit tag i problemet. Foto: Jesper Ingevaldsson
BORÅS - SKOLAN

Tre miljoner mer till friskolor Kommunal skola hårdbantas

Palmén: ”De borgerliga har inte gjort omställningen i tid”
1:37 min

Borås stad tvingas nu höja ersättningen till de fristående grundskolorna i kommunen. För 2011 innebär det omkring tre miljoner kronor, som man inte har budgeterat för.

Beslutet som kommunstyrelsen tvingas ta på tisdag är en effekt av att Borås stad inte har hunnit anpassa sina lokalkostnader till det minskade elevantalet i den kommunala skolan.

– Det vi betalar för nu är de tomma platser vi har i den kommunala skolan eftersom de borgerliga inte har anpassat lokalerna till ett minskat elevantal, säger Lena Palmén, socialdemokratiskt kommunalråd i Borås med ansvar för skolan.

Tre miljoner extra till friskolor
Omkring 3 miljoner kronor extra kommer Borås stad tvingas betala till friskolorna 2011, om man utgår från situationen idag med omkring 1000 elever som går i någon av de fyra fristående grundskolorna.

Anledningen är alltså att kommunen inte har hunnit med att anpassa sina lokalkostnaderna till ett minskat elevantal, vilket lett till att kostnaden per elev har ökat. Och lagen säger att friskolornas ersättning per elev ska motsvara den kostnad som kommunen har per elev i den kommunala skolan.

Kritik mot de borgerliga
Lena Palmén är kritisk till att den borgerliga majoritet som regerade i Borås under förra mandatperioden inte hade påbörjat någon anpassning av skollokaler till ett minskat elevantal. Ett arbete som nu det rödgröna styret tvingats påbörja - bland annat genom beslutet nyligen att stänga Norrbyskolan.

Men även om situationen för Borås stad är tuff just nu, så vill Lena Palmén inte måla upp en alltför dyster bild av framtiden för de kommunala grundskolorna.

– Det är ingen kamp mot friskolor men det vi får göra nu är ett jobb som borde påbörjats redan fyra, fem år sedan, men det gjorde inte de borgerliga, vi får städa upp nu, säger Lena Palmén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".