Pilgrimer på väg till Vadstena passerar Sjuhärad

Under veckan passerar ett 50-tal pilgrimer delar av Sjuhäradsbygden. Pilgrimsvandringen är en del av ett nordiskt arrangemang, där pilgrimer vandrar från alla fyra väderstrecken mot Vadstena.

Under onsdagen passerade pilgrimerna bland annat Ornunga i Vårgårda kommun. Monika Hallgren från Borås är en av dem som är med på vandringen. Hon har redan gått en bra bit, men trots långa strapatser har hon inga problem med onda fötter.
-Det är inga besvär, men jag är ganska van, säger Monika Hallgren.
För henne handlar pilgrimsvandringen mot Vadstena om att gå, och samtidigt komma till ro. Vandringen är en viktig del, dels genom att man på så sätt hela tiden kommer till nya platser. Dels så blir den tysta vandringen en möjlighet att få tid att fundera över livet. Ett par timmar om dagen går pilgrimerna i tystnad. Då och då görs kortare stopp på vägen när det finns tillfälle att hålla andakt. Ett mål med vandringen är att komma närmre Gud, och Monika Hallgren är övertygad att Jesus upplevt samma sak.
-Så här kanske det var, säger hon. De måste ju också fått ont i fötterna ibland.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".