Internationella badmintonförbundet vill tvinga alla kvinnoratt spela i kjol. Foto:Scanpix.
BADMINTON

Kritik mot kjoltvång i dambadminton

Kulneff: "Man tror inte det är sant”
1:36 min

Det internationella badmintonförbundet tvingar nu de kvinnliga elitspelarna att spela i kjol - detta för att öka intresset för sporten. P4 Sjuhärads sportchef Staffan Kulneff tycker beslutet är förnedrande.

Under en längre tid har det internationella badmintonförbundet funderat på bland annat spelarnas klädsel. Det handlar förstås om pengar och annonsintäkter.

Det har nu gjort att från och med 1 maj får inte kvinnliga spelare spela i shorts längre - istället ska man ha kjol. Tvånget gäller i turneringen Superseries där de 32 bästa spelarna i världen spelar under 12 deltävlingar.

– Det är fullständigt otroligt, år 2011. Jag kan inte se ett enda skäl till varför man fattar ett sådant här beslut, säger Radio Sjuhärads sportchef Staffan Kulneff som tycker beslutet är befängt.

– Att förnedra kvinnor (genom) att de inte ska få ha på sig vad de vill. Tänk om män skulle tvingas spela i kilt - det skulle bli ramaskri.

I Sverige i övrigt har kjoltvånget väckt stor ilska, och på Svenska badmintonförbundets hemsida säger man att spelarna ska få spela i vilka kläder de vill - i alla fall i Sverige. För samtidigt säger man att man måste följa de internationella reglerna.

– Badmintonförbundet skulle vara rakryggade. Man kan ju inte acceptera allting, säger Staffan Kulneff som tycker man ska sätta ner foten - rejält.

Sveriges olympiska kommittés ordförande Staffan Lindeberg tror att kjoltvånget blir svårt att ändra, och att det troligen gäller även för OS.

– Om man sa att alla skulle tävla i långkalsonger eller kjol tror jag det kommer gälla även vid OS - oavsett hur idiotiskt vi kan tycka att det är, säger Lindeberg.

Staffan Kulneff uppmanar till bojkott mot beslutet tills ”gubbarna i förbundet ändrat sig”.

– Jag kan inte föreställa mig att det här accepteras.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".