Det kan fortfarande bli julklappar till behövande familjer i Mark, om fullmäktige skjuter till pengarna. Socialnämnden själva har inte råd. Foto: Karin Markhede/Scanpix
MARK

Inga pengar till julklappspeng

"Vi har inte råd"
1:38 min

Den utlovade julklappspengen till behövande familjer i Mark är i fara. Socialnämndens underskott är så omfattande att man inte vill dra på sig några nya kostnader, säger ordförande Per-Olof Hermansson (KD).

Förslaget att införa en särskild julklappspeng till behövande familjer i Mark kommer från Socialdemokraterna, efter att P4 Sjuhärad uppmärksammat att Mark är en av kommunerna i Sjuhärad som inte hjälper till med detta.

I onsdags skulle socialnämnden fatta beslut att införa bidraget men man valde inte göra det. På mötet behandlades även socialnämndens stora underskott för i år på 15 miljoner kronor.

– Vi har inga pengar att själva finansiera detta, säger nämndens ordförande Per-Olof Hermansson, som dock inte utesluter att det ändå blir en julklappspeng men då får fullmäktige skjuta till extra pengar.

Det är ingen stor summa det handlar om - 90 000 kronor och socialnämndens vice ordförande Anita Lomander, tyckte ändå att socialnämnden borde stått för kostnaden:

– Jag förstår diskussionen i sig, att det fattas mycket pengar men i det stora hela är det en liten peng och till de mest utsatta barnen, säger Lomander.

Och sett till att socialnämnden går mot ett rekordunderskott kan man undra om en extra utgift på 90 000 kronor gör så mycket.

– Det är en principfråga, vi vill skicka en signal till fullmäktige att vi tar väldigt allarligt på vår ekonomiska situation. Det är för att visa att vi slarvar inte med ekonomin, försvarar Per-Olof Hermansson beslutet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".