Skadedjursbekämparen Stefan Alvegran på spaning efter ovälkomna myror. Foto: Ninos Chamoun
SJUHÄRAD

Vårväme - då letar myrorna mat inne

"Myrorna gillar klabb"
1:28 min

Efter den kalla vintern börjar myrorna nu leta sig in i våra hus på jakt efter mat som ännu inte finns ute i naturen. Och lättast att hitta käk är bland annat på dagis, där det spills en del.

Det är alltså nu under april och maj månad som myrorna vaknar till liv. Eftersom det inte finns så mycket föda utomhus än söker de sig ofta inomhus där det kan finnas matsmulor och sötsaker. Med sitt skarpa luktsinne kan en myra söka sig till sötman för att sedan informera resten av klanen om vilken del av bostaden man ska inta.

Skadedjursbekämparen Stefan Alvegran är inte sällan ute på dagis och ålderdomshem, där myrorna tror sig ha extra bra jaktmarker.

– Det blir lite smulor på golven och saft och sådär, på dagis vet man ju att det sölas en del, och även på ålderdomshem kan det smulas och tappas saker och ting, säger Stefan Alvegran.

Och myrorna har inga som helst problem att ta sig in i dom allra minsta hörnen i dom allra högsta husen.

– Jag har varit i hus på femte våning, myrorna har gått fem våningar upp och in genom en balkongdörrar och fram till diskbänken, säger Stefan Alvegran.

Men det bästa försvaret mot en armé av myror är att vara väl förbredd och inte slarva med städningen.

– Dammsugare är väldigt bra och torka av sirapsflaskan, många gånger är det så enkelt.

Får du inte dåligt samvete när du dödar så många myror?

– Nej, det får jag inte, jag känner mig snarare som en hjälte. Jag är alltid välkommen ut när jag jobbar, säger Stefan Alvegran, skadedjursbekämpare.

Ninos Chamoun
ninos.chamoun@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".