1 av 2
Anita Lomander (S), vice ordförande i socialnämnden i Mark. Arkivbild SR Sjuhärad
2 av 2
Owe Eglinger tycker inte han behöver kommentera kritiken. Foto: SR Sjuhärad.
SOCIALSKANDALEN

Revisorer riktar hård kritik mot politiker i Mark

Vice ordf: ”Jag har inget större ansvar än de andra”
1:27 min

Marks kommuns egna revisorer riktar nu mycket hård kritik mot den gamla socialnämnden med anledning av bristerna i handläggningen av barnärenden.

Nästa vecka ställs den gamla socialnämnden i Mark, och delar av den nya, till svars för sitt arbete.

Socialdemokraten Anita Lomander, då ordförande, nu vice ordförande i socialnämnden erkänner att det är en allvarlig kritik.

– Kritiken stämmer och den går inte att bortse från, säger Anita Lomander (S), tidigare ordförande i socialnämnden, numera vice ordförande.

Det är alltså nästa vecka som den gamla och delar av den nya nämnden ska svara inför fullmäktige, som sedan ska ta ställning till om nämnden ska få ansvarsfrihet.

Varje kommun har egna revisorer för att granska hur politikerna sköter sina uppdrag. Och när det gäller den gamla socialnämnden i Mark är revisorerna inte nådiga - utan ger politikerna en "anmärkning", vilket är den näst allvarligaste kritiken. Ingen i revisionsgruppen vill uttala sig i radio innan politikerna har fått svara i nästa vecka men i sin rapport skriver revisorerna att kritiken mot socialnämnden baseras på - citat - bristande agerande, otillräcklig intern kontroll och bristande efterlevnad av gällande lagstiftning.

Ove Eglinger (S), som var ordförande i den gamla nämnden, säger till P4 Sjuhärad att han inte ser någon anledning att kommentera kritiken.

– Det finns ingen anledning att kommentera, säger Eglinger.

Anita Lomander som tog över efter Eglinger medger visserligen ansvar men tycker inte att hon ska behöva ta på sig allt.

Pellby försvarade sina politiker

Då, när kritiken blåste som värst från socialstyrelsen, så försvarade kommunalrådet Pelle Pellby både Owe Eglinger och hela nämnden.
I dag är kritiken fortsatt stark och nu sällar sig kommunens egna revisorer till kritikerna och menar att politikerna har visat bristande agerande, otillräcklig intern kontroll och bristande efterlevnad av gällande lagstiftning.
Här kan du lyssna till vad han sa i höstas.

Lomander motarbetade en granskning

Anita Lomander, i dag vice ordförande, motarbetade en granskning av ärendet  där fosterbarnen omhändertogs under uppmärksammade former och som sedan visat sig felaktigt. I höstas valdes hon till ordförande i nämnden, där hon suttit som ledamot. Hon valdes trots att hon var en av de som hårdast motsatte sig en granskning av ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".