Polisen tappade bort beslagtagen bil

En beslagtagen bil försvann spårlöst hos västragötalandspolisen. När ägaren skrev och begärde skadestånd från polisen - ja, då försvann brevet också. Justitieombudsmannen JO riktar därför hård kritik mot polisen.

En kvinna i Västsverige fick sin bil beslagtagen av polisen. Och när hon fick tillåtelse att hämta ut den igen - då var den försvunnen. Ingen kunde förklara vart den tagit vägen.  Därför begärde hon skadestånd av polisen strax före jul 2002. Hon fick i den vevan också veta att polisen själva börjat undersöka om någon kunde dömas för tjänstefel på grund av den försvunna bilen.
Ett halvår senare informerades hon om att det inte blev något åtal för tjänstefel - utredningen var nedlagd - och hennes begäran om skadestånd hade glömts bort. Allt som allt blev hennes ärende liggande i 16 månader och det var inte förrän Justitieombudsmannen JO tog kontakt med polisen i våras som det började röra på sig.
JO kritiserar därför polisen i Västra Götaland för att ha låtit kvinnans begäran ligga och samla damm. Det är oacceptabelt att ett ärende där någon medborgare kan ha utsatts för felaktig behandling får ligga på hyllan så länge, menar JO. Polisen förklarar själva att det handlade om ett missförstånd mellan två avdelningar och att en översyn av arbetsrutinerna ska göras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista