1 av 3
Sundolitts fabrik i Vårgårda.
2 av 3
Johan Enberg, VD på Sundolitt. Foto: Joel Wendle/ SR Sjuhärad.
3 av 3
Samir och Gabriella Terzic gifte sig bara en vecka innan Samir dog. Foto: privat
SUNDOLITT I VÅRGÅRDA

Miljonböter för dödsolycka

Alingsås tingsrätt dömer vårgårdaföretaget Sundolitt för arbetsmiljöbrott och 2 miljoner kronor i företagsbot för dödsolyckan sommaren 2008. Då klämdes 30-årige Samir Terzic ihjäl i en maskin.

Det var sommaren 2008 som 30-årige Samir Terzic klämdes till döds. En olycka som kunde ske på grund av en trasig säkerhetsbrytare.

Misskött säkerhet
Alingsås tingsrätt konstaterar i dagens dom att Sundolitt under lång tid misskött arbetsmiljöfrågorna på företaget. Vid samma tid fanns grava säkerhetsbrister också på andra av företagets maskiner, och att det var en trasig säkerhetsfunktion på en dörr till en maskin som orsakade dödsolyckan.

Sundolitt förnekade dock arbetsmiljöbrott ända fram till veckan innan rättegången, då företaget plötsligt ändrade inställning och medgav ansvar för olyckan.

Åklagaren hade yrkat att Sundolitt skulle betala två miljoner kronor i en företagsbot, medan Sundolitt tyckte att 750 000 kronor var ett skäligt bötesbelopp.
Tingsrätten såg inga skäl till att sätta ett lägre belopp än vad åklagaren yrkade, utan fastställde företagsboten till två miljoner.

Oklart om domen överklagas
Sundolitts VD Johan Enberg vill inte vara med i radio och kommentera domen, men säger i en kommentar att "Vi accepterar domen och våra tankar finns hos familjen".

Vad det betyder är dock oklart, eftersom han samtidigt vägrar att svara på om Sundolitt kommer att överklaga domen eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".