Tuffare praxis för arbetsmiljöbrott

Tidigare åtalades oftare enskilda personer på företagen för brister i arbetsmiljön, men sedan en lagändring 2006 är det blivit lättare för åklagarna att få driva igenom just företagsböter.

Det var sommaren 2008 som 30-årige Samir Terzic klämdes till döds - en olycka som kunde ske på grund av en trasig säkerhetsbrytare.

Idag dömdes alltså Sundolitt att betala två miljoner kronor i en företagsbot för arbetsmiljöbrott, vållande till annans död.

– Jag hoppas ju att det sänder de här signalerna att det är en påföljd som är kännbar och blir en markering. Kan vi sedan få andra arbetsgivare att reagera och förbättra säkerheten så fyller de här åtalen och domarna en meningsfull funktion, säger åklagaren Jörgen Lindberg.

Lagändringen 2006 innebar att åklagarna istället för att alltid försöka åtala en enskild person för arbetsmiljöbrott, numera i regel utfärdar företagsböter. Förhoppningen är att kännbara böter för företag ska leda till att arbetsmiljöfrågor tas på större allvar.

– Hittills har praxisbildningen i huvudsak skett vid skador och inte dödsfall, och där är praxisen tunnare. (Därför) är det här ett viktigt fall, säger Jörgen Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".