Svårare för kriminalvården att hitta frivilliga övervakare i Borås

Kriminalvården i Borås har fått allt svårare att hitta frivilliga övervakare till dömda brottslingar. Idag saknas övervakare till hälften av alla dom som har dömts till skyddstillsyn eller är villkorligt frigivna.

- Vi tycker det är olyckligt, och lade redan under förra året märke till situationen, säger Göran Löf, tillförordnad kriminalvårdsinspektör på kriminalvården i Borås.

Hos kriminalvårdsmynigheten i Borås finns det ett 270-tal personer som är dömda för brott som gör att de behöver en övervakare. Helst vill man ha tag på så kallade lekmannaövervakare, alltså vanliga privatpersoner som kan bli ett stöd i det vardagliga livet.

Hittar man inte sådana får de redan överbelastade handläggarna på kriminalvården rycka in som övervakare.

Och därför har man i Borås sedan en tid jobbat aktivt just för att hitta bra övervakare. Sari Kivistö ingår i den gruppen och hon tror att det finns flera förklaringar till att det ibland är svårt att hitta lekmannaövervakare.
- Jag tror delvis att människor idag är mer upptagna i sitt privatliv, en del är arvodet och dels har vi som tjänstemän inte prioriterat uppgiften att hitta övervakare, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista