Utbrott av mässling i Skövde

"En nästan bortglömd sjukdom"
1:46 min

Ett sällsynt fall av mässling har konstaterats vid barnmedicinkliniken vid Kärnsjukhuset i Skövde.

Mässling är en allvarlig virusinfektion och mycket smittsam. Det räcker att vistas i samma lokaler som en som bär på smittan för att själv smittas.

Kan även drabba vuxna
Mässling kan drabba barn och leda till allvarliga följdsjukdomar, men också vuxna som inte har vaccinerats kan drabbas.

– Småbarn och vuxna riskerar följdsjukdomar som lunginflammation och andra inflammationer. Det finns också hjärnhinneinflammation hos inte så få som har drabbats av mässlingen, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Kärnsjukhuset och Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet arbetar med att undersöka varifrån smittan kan ha kommit.

– Vi försöker få kontakt med alla som kan ha utsatts för smitta. Det kan vara ganska många, eftersom en patient har suttit på akutmottagningen och sjukhuset i flera timmar. Alla medpatienter, personal och anhöriga som har besökt sjukhuset har vi försökt få tag på, säger Peter Nolskog.

Sällsynt sjukdom
Sedan 1982 ingår mässling i det allmänna vaccinationsprogrammet och sjukdomen är därmed mycket sällsynt i Sverige.

– De som är födda på 60- och 70-talen har dålig vaccinationstäckning och har heller inte haft sjukdomen naturligt. Äldre personer är så gott som immuna eftersom de har haft sjukdomen naturligt.

Hur märker man av om man har blivit smittad?

– Vanligtvis tar det tio, elva dagar innan man blir sjuk, men man är smittsam också dessförinnan. I början är det inga utslag, utan först har man en mycket rejäl förkylning i ett par dagar, med ont i halsen, röda ögon, hosta och hög feber. Sedan kommer utslagen som är väldigt typiska, men i dag är det inte många som känner igen ett mässlingutslag. Risken är att man då söker till en vårdcentral utan att förstå att det är mycket smittsamt, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".