Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VÅRD

Krispaketet för SÄS - han ska rädda ekonomin

Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 14.37
"Paketet måste ge resultat under 2011"
(1:30 min)
1 av 2
Thomas Wallén, sjukhusdirektör för SÄS. Foto: Jan-Åke Thorell.
2 av 2
Sjukhusdirektören Thomas Wallén tillsammans med styrelsens ledning; ordförande Peter Rosholm och vice ordföranden Ann-Christine Simonsson. Foto: Jan-Åke Thorell.

Idag las ett åtgärdspaket fram för att rädda den usla ekonomin för Södra Älvsborgs sjukhus. 50 miljoner kronor minus under första kvartalet var till och med värre än vad den nye sjukhusdirektören anade.

Södra Älvsborgs sjukhus har haft det tufft med ekonomin under flera år, men som nyheterna kunde berätta i måndags har man nu ett rekordunderskott. På tre månader har man gått 50 miljoner back, och om inget görs kan det sluta på minus 140 miljoner vid årets slut.

Idag diskuterade sjukhusstyrelsen den ekonomiska situationen på Södra Älvsborgs sjukhus - en situation som är värre än vad nytillträdde sjukhusdirektören Thomas Wallén anade.

– Jag visste det var en stor utmaning när jag började i februari, men jag kanske inte anade att den var så stor.

Nu har du haft uppdraget att komma med ett åtgärdspaket. Vad innebär det?

– Det är ett paket som måste ge resultat under 2011. De lösningar vi tittar på är hur vi kan minska vårt beroende av bemanningsföretag, att inte köpa någon vård alls och klara vården på egen personal, se över materiel- och läkemedelskostnader och se över personalkostander: övertider och sjukfrånvaro.

Thomas Wallén räknar med att hans åtgärdspaket ska spara 67 miljoner kronor till årets slut, men det kommer inte att räcka.

Därför kommer sjukhusstyrelsens socialdemokratiske ordförande Peter Rosholm att vända sig till regionen för att be om hjälp med få årets budget i balans.

– Vi ser ju att vi inte kommer klara det utan oroväckande konsekvenser, att vi inte klarar vården för de som behöver det. Därför kommer vi föreslå att vi genomför detta på tre år.

Det betyder då att du kommer att vända dig till regionen för att få mer pengar i år?

– Jag kommer vända mig till regionen och berätta läget för dem och så får vi se vilken jag respons får. Sedan får vi agera utifrån det, säger sjukhusstyrelsens ordförande Peter Rosholm.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".