Elpriserna knäcker hushållsekonomin

De höga elpriserna driver hushållen till socialbidrag. Sedan elpriserna chockhöjdes förra vintern har människor som tidigare kunnat försörja sig själva tvingats söka hjälp hos socialen. Gun Britt Byhlin är verksamhetschef för individ- och familjomsorgen i Fristad, där helt nya hjälpsökande dykt upp.

Det var vintern 2003 som helt nya personer sökte hjälp, människor som aldrig satt sin fot på socialkontoret. Från knappt en person om året till 5-10 per vinter, en stor ökning för en liten ort. Det är hushåll som precis på gränsen klarar sin ekonomi, och utan utrymme för att klara chockhöjda elpriser.
När bolagen stänger av elen på grund av obetalda elräkningar har barnen får flytta hem till släktingar, maten i frysen smälter och en del får helt enkelt sälja huset. Innan de kontaktar socialen har många sökt hjälp hos släktingar eller försökt få lån på banken. Socialen drar de sig i det längsta för att kontakta, säger Gun-Britt Byhlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista