1 av 2
Snigelexperten Ted von Proschwitz. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Arkivbild på spansk skogssnigel. Foto: Anders Wiklund /SCANPIX

Vårens mördarsniglar har kommit

Snigelexperten: "Halshugg dom"
3:57 min

De närmaste veckorna blir avgörande hur mycket mördarsniglar det blir i år. Om det blir en blöt vår så kan det bli som snigelåret 2007.

Snigelexperten Ted von Proschwitz som är förste musieintendent på Göteborgs Naturhistoriska Museum i Slottsskogen har fått rapport om att sniglarna kommit till Skåne:

– Och för ungefär en vecka sen så såg jag sniglar själv i Göteborgstrakten, men det är inte många än så länge.

Har de kommit tidigt eller sent?

– Normalt skulle jag säga, så slutet april början av maj kommer dem i de här kustnära trakterna.

Går det att säga någonting idag om det blir många eller färre i år?

– Svårt att säga, många hade kanske väntat sig att dem skulle bli färre efter att det varit en sträng vinter. Men det har varit mycket snö och snö isolerar och då går tjälen inte ner så långt och då klarar dem sig rätt bra ändå.

– Jag skulle säga att det beror väldigt mycket på om det blir en torr eller regnig vår. Hur mycket det regnar blir avgörande de närmaste veckorna.

Mördarsniglarna var som flest 2007, då vi hade en blöt vår. Dem finns i hela Götaland och Svealand där det bor människor, för det är vi som sprider arten genom handel med växter och jord. Örnsköldsvik är den nordligaste ort där sniglarna kan fortplanta sig och övervintra. Fynd har hittats även i Norrland, men de kan inte övervintra där.

Det finns inga nya rön eller nya bekämpningsmetoder för i år säger Ted von Proschwitz.

– Jag skulle uppmana de som har problem med den här arten att gå ut och orientera er i trädgården, hur det ser ut och var ni behöver sätta in insatser.

Annars är det den gamla vanliga metoden klipp klipp klipp...?

– Halshugg dem, det tycker jag fortfarande är väldigt bra effektivt sätt att döda dem på. Kombinera eventuellt med tillåtna gifter, med snigelceller eventuellt med de här parasitmaskarna som är tillåtna nu. Ska man använda det så ska man använda det på våren när det är ungdjur i populationerna.

Det finns en myt som Ted von Proschwitz vill avliva. Myten är att om man halshugger en snigel så kommer ägg ut som kan utvecklas till en snigel, men så är det inte - de äggen är inte mogna och kan inte utvecklas.

På , Naturhistoriska Museéts specialsida om mördarsnigeln, hittar du mer information om sniglar och bekämpningsmetoder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".