Utedassen är hotade

De svenska utedassen är på väg att försvinna. Både Arbetsmiljöverket och Naturvårdsverket tar nu i med hårdhanskarna mot dassen. Nästa år blir det förbjudet att lägga avfallet från utedassen på soptippen, och från 2008 blir också tömningen otillåten som arbetsuppgift.

I Sjuhärad finns det bara några fåtal personer i varje kommun som fortfarande har kvar sina utedass. En av dem är Sten Rönnbom utanför Örby. Han förstår problemet med utedassen, men hoppas samtidigt att de inte ska försvinna.
-Det är faktiskt lite kultur i ett utedass. Det är en gammal tradition som försvinner, säger Sten Rönnbom.  
Rönnboms utedass är litet och trångt, klätt med träplankor och med en omisskänslig lukt, som både signalerar avföring och sommar. Ett hål rätt ner i en hink, det är utedassets enkla princip som har fungerat i hundratals år. Samtidigt som Sten Rönnbom vill bevara utedassen förstår han invändningarna mot tömningen av dem. Rönnboms har löst avfallsproblemet på ett annat sätt, med en egen kompost. Och de har inga planer på att göra sig av med utedasset.

Naturvårdsverket å sin sida tycker att avfallet är för miljöfarligt. Så när det från årsskiftet blir förbjudet att lägga det på tippen, måste kommunerna hitta andra sätt att göra sig av med det. Antingen får kommunerna ansöka om dispens för att fortsätta lägga det på tippen. Därmed blir också hanteringen av avfallet också betydligt dyrare. I Svenljunga, till exempel, räknar man med att priset för att få latrinen tömd kommer att fördubblas nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista