Johan Lenjesson, säkerhetssamordnare i Ulricehamns kommun och Stefan Gustafsson, platschef för polisen i Ulricehamn. Foto: Sara Johansson, P4 Sjuhärad.

Valborg - inkörsporten till alkohol för unga

Valborg kan vara inkörsporten till alkohol för unga och i Ulricehamn försöker Brottsförebyggande arbetsgruppen i stoppa langningen. Men alkoholkonsumtionen har gått ner bland 16-åringar i landet och är den lägsta på över 30 år.

Valborg är en högtid då många unga alkoholdebuterar, och de flesta får sin dricka från föräldrar eller äldre kompisar.

I Ulricehamn försöker Brottsförebyggande arbetsgruppen i stoppa langningen.

I går stod man utanför systembolaget och enligt Johan Lenjesson, säkerhetssamordnare i Ulricehamns kommun, blev det mycket positiva reaktioner:

– Folk tycker att det är bra att vi uppmärksammar problemet. Även om man själv inte langar så har man möjligheter att lämna information till polis eller andra myndigheter som kan vidta åtgärder.

Enligt Stefan Gustafsson, platschef för polisen i Ulricehamn är langning till unga ett problem i stan

– Vi vet att många ungdomar som vi träffar på innehar alkohol. Eftersom de inte har rätt att ha det, och de har fått det någonstans ifrån, kan man säga att det är ett problem.

Men ingen av de tonåringar som Radio Sjuhärad träffar på stan planerar att festa. Vilket de faktiskt inte är ensamma om heller.

Fjolårets undersökning från centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, visade att ungefär 60 procent av niondeklassarna drack alkohol. Det är det lägsta nivåerna sedan mätningarna startade i början av 70-talet. Så kanske hjälper det att kampanja.

– Vi hoppas att både vuxna och eleverna själva har insett att det inte är bra att börja dricka alkohol tidigt, säger Johan Lenjesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".