Sänkta gränsvärden tvingar fram nya radonsaneringar

Många villaägare som sanerat sina hus på radon kan tvingas göra om saneringen, eftersom socialstyrelsen förra veckan halverade riktvärdena för radon i inomhusluft. Om sexton år införs den hårdare gränsen för alla bostäder, men redan nu kan kommunerna själva besluta att införa gränsen tidigare än så.

Radon luktar inte och syns inte. Det smakar inte heller något. Ändå finns det runtomkring tusentals svenskar varje dag, i deras hus, i klassrum och dagis, i luften de andas och i vattnet de dricker. Näst efter tobaksrökning är radonet den vanligaste orsaken till lungcancer.
Socialstyrelsen halverade förra veckan riktvärdet för radon i inomhusluften till 200 bequerel per kubikmeter luft. Om sex år får radonhalten i skolor och förskolor inte överskrida detta värde. Om sexton år införs den hårdare gränsen för alla bostäder. Redan nu kan kommunerna själva besluta att införa dessa hårdare gränser från ett tidigare datum.
I hela landet kan det finnas uppåt en halv miljon bostäder med radonproblem tror socialstyrelsen, men i Västra Götaland och Sjuhärad går det inte att få någon samlad bild av hur situationen ser ut, enligt en rapport från länsstyrelsen.
Långt ifrån alla skolor har kontrollerats, och i ett betydande andel fall har radonsaneringen inte hjälpt, visar undersökningen.
Likadant ser det ut bland de vanliga bostäderna. I drygt 40 procent av de åtgärdade småhusen i västsverige ligger radonhalten i luften fortfarande över socialstyrelsens nya rekommendation.
När de nya gränsnivåerna träder i kraft på allvar innebär det att radonsaneringar måste göras om i många av de lokaler som redan sanerats.
Det kan komma fortare än många anat, för Iréne Andersson, som är radonutredare på socialstyrelsen säger att det står kommunerna fritt att införa de nya hårdare gränserna tidigare än vad som krävs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".