Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 4
Skiten i Borås syns väl, papperskorgar är däremot mer sällsynta. Foto: Jesper Ingevaldsson, P4 Sjuhärad.
2 av 4
Björn Wahllöf fd kommunalråd är irriterad på bristen på papperskorgar i Borås. Foto: Jesper Ingevaaldsson, P4 Sjuhärad.
3 av 4
Johan Olsson, ansvarig för gaturenhållningen i Borås. Foto: Jesper Ingevaldsson.
4 av 4
På gångvägen mellan stan och Knalleland träffar vi Anna Gustavsson. Foto: Jesper Ingevaldsson, P4 Sjuhärad.
BORÅS

Få papperskorgar i Borås, men kommunen skyller nedskräpningen på invånarna

Wahllöf: ”Varför händer inget i Borås?”
1:35 min

Borås har bara hälften så många papperskorgar som genomsnittet i fyra jämnstora städer, men tekniska förvaltningen tycker det är ointressant. Boråsarna är slarviga, och fler korgar blir det inte förrän folk skärper sig.

Tidigare kommunalrådet Björn Wahllöf har länge kritiserat bristen på papperskorgar.
Enligt honom lyser papperskorgarna med sin frånvaro så fort man lämnar den allra innersta stadskärnan, och han får medhåll från flera boråsare som nyheterna pratar med.

Han kräver nu att situationen ses över, och menar att Borås måste bli en renare stad.

– Det finns ju skräp lite överallt men det är först när det finns  papperskorgar som vi kan ställa krav på boråsarna, säger Björn Wahllöf.

Hälften så många korgar
P4 Sjuhärads granskning visar att Borås bara har hälften så många offentliga papperskorgar som genomsnittet för de fyra jämnstora städerna Eskilstuna, Gävle, Södertälje och Täby.

I Gävle finns flest papperskorgar, 1100 stycken, medan Borås har minst antal med 480 papperskorgar på gator, torg, i parker och vid lekplatser.

Sett till Borås centralorts totala yta blir det en offentlig papperskorg per 62 000 kvadratmeter. Det kan exempelvis jämföras med Gävle som har en korg på 37 000 kvadratmeter.

– Visst finns det för få papperskorgar i stan, säger boråsbon Anna Gustavsson.

Ingen brist - boråsarnas fel
Johan Olsson på Tekniska förvaltningen tycker däremot inte att man kan jämföra olika städer.
Enligt honom finns heller inget samband mellan få papperskorgar och mycket skräp på gatorna. Han pratar istället om mentaliteten hos boråsarna.

– Gå ner på stan så ser du att det är en beteendeförändring som måste ske - folk sitter jämte papperskorgar och slänger ändå inte (skräpet) däri. Kan man börja med att folk slänger där det hör hemma kan jag ta upp den diskussionen.

Tidigare kommunalrådet Björn Wahllöfs åsikt att "först när man har tillräckligt med papperskorgar kan man rättmätigt ställa krav på att folk använder dem" - det håller Johan Olsson inte med om.

– När man ser att de vi har idag inte ens är fulla finns ingen anledning att kasta ut mer pengar på att ha fler papperskorgar.

Du ser alltså inget samband mellan att det skräpet då istället hamnat på gatorna?

– Nej det gör jag inte.

"Borås ska jämföras med Borås"
Enligt Johan Olsson är det heller inte relevant att jämföra antalet papperskorgar i Borås med antalet i andra jämnstora städer.

– Då tycker jag det är mer rättvist att göra en skräpmätning internt i kommunen. Man ska jämföra Borås med Borås, säger Johan Olsson på Tekniska förvaltningen.


Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".