Urban Svenkvist, Chefsåklagare och kammarchef vid åklagarmyndigheten i Borås. Foto: Scanpix.
BORÅS

Moderat bakom rekordsnabbt åtal mot Bohlin

1:23 min

Just nu diskuteras om det kan uppfattas som en jäv-situation i åtalet mot Boråspolitikern Bengt Bohlin (S). En moderat kommunpolitiker i Borås ligger bakom den rekordsnabba handläggningen av åtalet.

Tidigare i veckan blev det känt att Bengt Bohlin, socialdemokrat och fullmäktigeledamot, är åtalad för att ha klämt en kvinna på brösten på en restaurang i Borås.

Moderat åtalar socialdemokrat
Redan efter två veckor, en rekordkort handläggning i det här sammanhanget, har händelsen lett till åtal.
Åklagaren är en av Bohlins politiska motståndare i fullmäktige, moderaten Urban Svenkvist.

Svenkvist är chefsåklagare och kammarchef vid åklagarmyndigheten i Borås, men menar att politiken inte påverkar den snabba handläggningen.

– Det är en ren tillfällighet. Jag såg inte att det handlade om en socialdemokrat förrän jag ögnade igenom materialet, säger Urban Svenkvist.

Kan bli ett problem
Sven Martinger, rådman vid Göteborgs tingsrätt och socialdemokratisk Boråspolitiker tror inte att Svenkvist skulle ha några problem att vara opartisk, men säger att man ändå måste man fråga sig hur allmänheten ser på saken.

– Det är inte hur jag eller rättsväsendet uppfattar situationen utan hur gemene man uppfattar det. Ser man det då som besvärande kan man fråga sig om det är 100 procent lyckat (att Svenkvist är åklagare i målet).

På frågan hur Sven Martinger själv skulle ha gjort om han var i åklagaren Urban Svenkvist kläder, i färd med att åtala en politisk motståndare, säger han så här.

– Jag hade gjort ett övervägande att prata med en kollega om att ta målet. Då menar jag själva förhandlingen, att jag kanske låtit en annan åklagare ta hand om det.

Mats Tiborn
mats.tiborn@sr.se

Jesper Ingevaldsson
jesper.ingevaldsson@sr.se

Tidigare publicering

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista