Anmälningar om kvinnofridsbrott ökar

Antalet polisanmälningarna om våld och hot mot kvinnor ökar. Boråspolisens siffror visar att misshandel mot kvinnor, som har pågått länge, så kallad grov kvinnofridskränkning, har ökat kraftigt i år jämfört med samma tid förra året. Marianne Palm som är utredningschef på boråspolisen ser flera orsaker.

Förra året fick boråspolisen in sex anmälningar under det första halvåret som rubricerades som grov kvinnofridskränkning, alltså upprepad misshandel eller hot i en relation. I år var samma siffra 18 anmälningar. Samtigt har polisen märkt en ökning av anmälningar om olaga hot mot kvinnor.
Anmälningarna kommer från de sex kommuner som ingår i boråspolisens bevakningsområde. Orsakerna till den kraftiga ökningen är enligt Marianne Palm flera. Det kan till exempel handla om att kvinnorna har blivit bättre på att säga ifrån och anmäla. Det gäller inte minst unga kvinnor. Marianne Palm tror att själva brotten alltid funnits, men att det blivit större uppmärksamhet kring frågan och då anmäler fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista