Alkoholkonsumtionen kan ligga bakom ökat våld mot kvinnor

I morse kunde vi berätta att antalet polisanmälningar om våld och hot mot kvinnor ökar, det visar statistik från boråspolisen. Anmälningarna om grov kvinnofridskränkning har ökat jämfört med förra året, samtidigt som det kommer in fler anmälningar om olaga hot riktat mot kvinnor.

Sedan ett par år tillbaka drivs Projekt Utväg för att hjälpa familjer där hot och våld förekommer. Projektet är ett samarbete mellan flera olika myndigheter, däribland polisen och socialtjänsten. Det unika med projektet är att man för stödsamtal med alla grupper, alltså både kvinnan, barnen och mannen.
Tomas Strand på kriminalvården i Borås har hand om kontakten med männen som är anmälda för brott mot kvinnor, och han har märkt en ökning av antalet anmälningar som han får in.
-Dels kan det vara en faktiskt ökning, men det kan också vara en minskning av mörkertalet, säger Tomas Strand.
Samtidigt märker han att den ökade alkoholkonsumtionen kan vara en bidragande orsak till att fler kvinnor råkar ut för hot och våld i relationen. Detta eftersom många av misshandelsfallen inträffar i samband med alkohol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista