Fängelse för grovt sexbrott mot flicka

Den 72-årige boråsare som stått åtalad misstänkt för att under elva års tid ha utnyttjat en flicka sexuellt dömdes igår onsdag till fyra års fängelse. Han dömdes för grovt sexuellt utnyttjande av Borås tingsrätt. Enligt rätten har mannen kränkt flickan utomordentligt grovt och åsamkat henne mycket stor skada.

Historien uppdagades när flickan själv började berätta om övergreppen. De började 1992, när flickan var i sexårsåldern. Mannen vistades enligt domen mycket i de bostäder flickan bodde under sin uppväxt. Vilken relation hon och mannen har är okänt, eftersom större delen av domen är belagd med sekretess av hänsyn till flickan.
Förutom åtalet för grovt sexuellt utnyttjande av underårig åtalades mannen även för grov våldtäkt för händelser som skedde efter det att flickan fyllt 15 år. Enligt tingsrätten är det dock inte bevisat att 72-åringen förstod att han tvingade till sig sexuellt umgänge med flickan. Därför rubriceras även de gärningarna som grovt sexuellt utnyttjande.
Enligt tingsrätten har mannen kränkt flickan utomordentligt grovt och åsamkat henne mycket stor skada.
Därför döms han till fyra års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Straffsatsen är anpassad till 72-åringens höga ålder och sviktande hälsa. Mannen ska också betala ett skadestånd på 350 000 kronor till flickan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista