REGIONAVALET 2011

Omvalet skapar redan vinnare och förlorare

1:25 min

De som flyttat från Västra Götaland sen valet förra året har blivit av med sin röst. Inför omvalet på söndag har en ny röstlängd upprättats, vilket innebär att det inte är samma personer som i höstas som får rösta.

– Jag känner mig bränd så att säga, på min rätt att påverka, på min röst i region- och landstingsvalet, säger Andreas Bergman.

När han flyttade och skrev sig i Uppsala i januari hade han inte en tanke på att hans röst i regionvalet inte längre skulle räknas.

– Det känns som att jag har blivit fråntagen min röst.

Efter sjabblet med rösträkningen i regionvalet i höstas bestämde Valprövningsnämnden att valet skulle göras om. Men när 1,2 miljoner väljare nu har chans att att gå till valurnorna igen har man tagit fram en ny röstlängd. Den baseras på vilka som var skrivna i regionen 30 dagar innan omvalet, alltså den 15 april.

Lennart Nilsson, som är docent i offentlig förvaltning tycker att det finns ett problem i det.

– Om man kan genomföra, vilket vore det rimliga, ett eventuellt omval mycket snabbt, då är det rimligt att det är de som ursprungligen hade rösträtt som fick rösta.

Men som vallagen ser ut idag är det 30-dagarsreglen som gäller, vilket innebär att en del inte får rösta alls, medan andra nu får lägga sin röst i ett andra landsting för den här mandatperioden. En av dem är Kristin Börjesson, som i höstas röstade i Halland.

– Det känns ganska orättvist egentligen, för egentligen ska det ju vara en röst per person. Så det blir ju lite fel, men det känns ändå kul för jag vill ju framföra min åsikt.

Andreas Bergman har viss förståelse för att lagen ser ut som den gör, men ser sin röst som sin chans att påverka samhället.

– När man känner att den har försvunnit på grund av felaktigheter, då tycker jag att man kan tappa lite förtroende och lite tilliten till hur det här systemet fungerar. Nu kan jag varken påverka i Uppsala eller i Västra götalandsregionen.

Åsa Welander
asa.welander@sr.se

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se