VÅRD

Ambulansbrist blir valfråga

1:39 min

Inför regionvalet har ambulansbristen återigen blivit aktuell, inte minst i Sjuhärad. När det förra veckan skedde två olyckor i Ulricehamn inom en halvtimme tvingades räddningstjänsten rycka in och täcka upp för kommunens enda ambulans.

I fredags i förra veckan skedde två olyckor i Ulricehamn inom loppet av en halvtimma, men när andra larmet kom in var kommunens enda ambulans upptagen.

Istället fick räddningstjänsten i Ulricehamn rycka ut i väntan på att en ambulans skulle dyka upp från en annan ort.

– Det är en ambulans stationerad i Ulricehamn, och den finns dygnet runt året runt, säger ambulanschefen i Borås Magnus Eriksson.

– Det är klart att man skulle önska att det fanns fler resurser i vårt distrikt.

(C) vill ha fler bilar
Sammanlagt har Sjuhärads 200 000 invånare tolv ambulanser att dela på, men det är för lite tycker centerpartisten Ann Christin Simonsson.

– Rent generellt tycker jag vi varit för snåla med ambulanssjukvården. Nu har vi fått förslag av majoriteteten (i regionen) att vi ska lägga 300 till 400 miljoner kronor extra på akutsjukvården. Av det ska runt en tredjedel gå till fler ambulanser, och för mig skulle det innebära två eller tre dygnsambulanser till i Sjuhärad.

Just nu pågår en översyn av ambulansjukvården för att se vad som behövs för att nå målet att 90 % av alla invånare i Västra götaland ska nås av ambulans inom 20 minuter.

Tror inte pengarna räcker
Socialdemokraternas Helene Eliasson håller med om att det behövs mer pengar till ambulanser, men hon vill inte nämna några summor innan översynen är klar.

– Vi ska se till att vi har en jämlik och rättvis ambulanstillgång i hela Västra götaland. I alla 49 kommuner ska vi se till att det finns ambulanser, säger Helene Eliasson som tillägger att hon inte tror att alliansens 300 till 400 miljoner räcker för att lösa bristen.

Erik Bergström
erik.bergstrom@sr.se