Saabs kinaavtal skrotas

Samarbetet mellan Saab och Hawtai har blåsts av. I dag meddelar Saab-ägaren Spyker att avtalet som nyligen presenterades hävs. Därmed går Saab miste om de pengar som Hawtai Motors planerade att pumpa in.

Överenskommelsen mellan Saab-ägaren Spyker och Hawtai skulle ha inneburit att Hawtai Motors satsade 150 miljoner euro i Saab. I gengäld skulle det kinesiska bolaget ha fått tillgång till Saab Automobiles teknik och kunskap.

Nu är det slut på kreditfrossan, sa Victor Muller, Spykers styrelseordförande, i samband med att avtalet presenterades.

Orsaken till att kontraktet, som presenterades i början av maj, upphävs beror enligt Spyker på att man inte fått med sig alla Hawtais ägare.

Ger inte upp hoppet
Frågan är nu hur Saabs brist på kapital ska lösas. Ännu har inte förhandlingarna med alla underleverantörer lösts och produktionen i fabriken i Trollhättan står ännu still.

Diskussioner om ett samarbete fortsätter mellan Spyker och Hawtai, enligt ett pressmeddelande. Spyker uppger också att man tillsammans med Saab fortsätter att leta efter finansiering.

I och med att uppgörelsen hävs står det Saab fritt att ingå ett strategiskt partnerskap med vilket kinesiskt företag som helst, skriver Spyker vidare i pressmeddelandet och poängterar att ett sådant samarbete är det man strävar efter.

Rasar på börsen
Spyker Cars aktiekurs rasade med omkring 8 procent på börsen i Amsterdam efter dagens besked att uppgörelsen med Hawtai inte längre är aktuell.

Spyker fortsätter samtidigt samtalen med Europeiska investeringsbanken, uppger bolaget, i ett försök att få loss kapital till Saab genom att sälja av fabriksfastigheter. Det skulle enligt Spyker innebära att man kan få loss 29 miljoner euro.

Så snart finansieringsfrågan lösts kommer produktionen i Trollhättan att återupptas, enligt Spyker.

Fråga