Svårt att hitta sommarjobb i år

Det har varit svårare än vanligt för många ungdomar att hitta sommarjobb i år. Statistik från Statistiska centralbyrån visar att färre ungdomar har arbete i sommar, jämfört med förra året. Det märks också hos landets arbetsförmedlingar att det är ont om sommarjobb.

En av dem som haft tur är Lina Lindgren. Hon har fått jobb på Ellos i sommar, men hon har mäkrt att många av hennes kompisar har haft det svårare att hitta ett jobb. 
Hos arbetsförmedlingarna i Sjuhärad har antalet anmälda sommarjobb varit 12 procent färre jämfört med förra året, om man tittar på de tre största kommunerna. I hela riket var den siffran knappt 5 procent. Men alla jobb når inte förmedlingarna, speciellt inte när arbetslösheten är hög. På arbetsförmedlingen i Mark säger man att företagen har sina egna listor på folk, och man behöver inte längre gå ut med stora annonser.
På Ellos har de flesta ungdomarna fått sina jobb genom kontakter. Lina Lindgren till exempel fick tips om jobbet via en bekant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista