1 av 2
Mörkgrå staplar visar utfallet av den Sifoundersökning som GP lät göra 9-11 maj. Färgade staplar är Sveriges Radios Sifo genomförd 18-26 april. Ljusgrått: Valresultat hösten 2010.
2 av 2
Helen Eliasson S, nytt regionråd. Foto: Bo Thorin.
Ny val-Sifo

Rödgröna nära majoritet

Helen Eliasson (S): "Glad men inte klart"
0:40 min

Det rödgröna regionstyret i Västra Götaland kan komma att bestå efter omvalet på söndag, det visar en undersökning från Sifo som Göteborgs-Posten har låtit göra.

I undersökningen, som presenteras i flera tidningar idag, får Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans 48,6 procent av rösterna. Alla tre har gått framåt sedan valet i höstas.

Socialdemokraterna har också ökat markant jämfört med en Sifo-undersökning som lades fram i början av maj, från 27,6 till 32,9 procent.

Förlorare i den nya Sifo-barometern är Folkpartiet, som backat från 8,1 procent i valet till 5,8 procent. Den borgerliga alliansen får tillsammans 42,7 procent.

Även denna Sifoundersökning pekar på att inget av blocken kan samla en egen majoritet i regionfullmäktige.

Sjukvårdspartiet rasar från 4,6 procent i valet till 2,7 procent, vilket skulle innebära att partiet inte klarar treprocentsspärren för att komma in i regionfullmäktige.

Enligt undersökningen blir valdeltagandet minst 56 procent – vilket kan jämföras med 80,6 procent i höstas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".