BORÅS

Nästan riskfritt vara tjuv

1:31 min

Inbrott är bland det minst riskfyllda som kriminella kan ägna sig åt. Det kunde Sveriges Radions program Kaliber berätta igår. Tero Karhu från Borås är en före detta inbrottstjuv, som drog in snabba pengar på de inbrott han gjorde.

– Jag fick 1500 kronor för en dator och drog 3-4 stycken på en kväll, säger Tero Karhu från Borås. Det var ganska snabba pengar.

Risken för att en inbrottstjuv ska åka fast är liten. Bara omkring 4-5 procent av bostadsinbrotten i Sverige klaras upp. P1-programmet Kalibers granskning av polisens arbete mot bostadsinbrott visar att polisen prioriterar bostadsinbrotten lågt i sin verksamhet.

Och den låga risken för att åka fast, har lett till att också allt fler tungt kriminella börjat ägna sig åt inbrott, det säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare:

– Det är ingen tvekan om det, säger han. Många som gör det här är kända av oss sedan tidigare. Nu har de lagt till bostadsbrott till sin repertoar därför att det är hög vinst och liten risk.

En före detta tjuv som gjort många inbrott är Robert, från Borås.

– Jag har tappat räkningen, men det har väl blivit ett 50-tal inbrott. Jag har inte åkt dit en enda gång så chansen att åka fast är liten.

Reporter Joel Wendle
i samarbete med P1-programmet Kaliber