MARK

Nu ska barnens framtid avgöras

1:30 min

Idag, efter drygt ett och ett halvt års utredning, ska socialnämnden i Mark besluta var de två fosterbarnen som omplacerades hösten 2009 ska hamna. Barnens fostermamma Eva har hela tiden kämpat mot kommunen för att beslutet skall ändras.

– Varje gång jag har varit på väg att ge upp hör jag tösen ropa "Hämta mig, hämta mig, jag vill inte vara här, jag älskar dig", säger fostermamman som haft hand om barnen under en stor del av deras uppväxt.

– Hur skulle jag kunna lämna dem där?

Fallet med de två små fosterbarnen som kommunen abrupt beslutade att omplacera, har rönt stor uppmärksamhet i media. Men fallet avslöjade också att det inte handlade om en engångsföreteelse utan att det fanns grava missförhållanden inom socialförvaltningen i Mark. Kritiken från Socialstyrelsen har varit både omfattande, hård och upprepad:

– Rättssäkerheten är ju viktig när det gäller ärenden som gäller barn och unga, säger Mikael Thörn på socialstyrelsen. Den har ju inte tillgodosetts i ett flertal ärenden.

Uppmärksamheten har lett till att flera andra personer har trätt fram och berättat att de också behandlats illa. Kommunen å sin sida har delvis beklagat men också försvarat sitt handlande:

– Jag har förtroende för hela socialnämnden, säger socialdemokraten Pelle Pellby. Och det inkluderar ordföranden.

Flera politiker har dock avgått, chefer har tvingats sluta och externa experter anlitats för att reda ut problemen. Men trots det har man inte lyckats lösa det som har kommit att bli en symbol för krisen inom socialen i Mark: nämligen var de två fosterbarnen ska bo i framtiden.

I dag ska barnens framtid avgöras, socialnämnden har ett extra sammanträde i eftermiddag.