BORÅS

Flera stölder på äldreboenden

1:43 min

Flera åldringar på äldreboenden i Borås har blivit bestulna de senaste månaderna. En kvinna blev av med sina guldsmycken värda 30 000 kronor - som låg inlåsta i äldreboendets kassaskåp.

Barbro Nilsson-Holmesten är tillsynsansvarig för de boende inom äldreomsorgen i Borås. Det aktuella fallet med de stulna guldsmyckena ser hon allvarligt på:

– Jag blir djupt upprörd över att vi inte kan hålla säkerheten uppe när det gäller personer som är i så stort behov av hjälp från oss, säger hon.

Den dementa kvinnans guldsmycken hade förvarats i äldreboendets kassaskåp och utredningen som nu har gjorts visar att det måste vara någon av de anställda som stulit kvinnans smycken. Händelsen polisanmäldes, men polisen såg inga möjligheter att utreda ärendet och tog därför aldrig upp det.

Händelsen är bara en av flera under 2011 där boende på äldreboenden i Borås blivit bestulna på antingen smycken, kontanter eller mediciner.

– Jag kan inte ge någon exakt siffra, säger Barbro Nilsson-Holmesten. Men jag tror att det är sex tillfällen i år och två förra året.

En klar ökning av anmälda stölder på äldreboenden alltså jämfört med förra året, vilket enligt Barbro Nilsson-Holmesten kan bero på att man gått ut och informerat äldreboendena om vikten av att anmäla stölder som sker, och inte bara försöka utreda dem internt.

Barbro Nilsson-Holmesten menar säkerhetsrutinerna på äldreboendena ständigt måste diskuteras och uppdateras. Något hon får hjälpa äldreboendena med när hon blir inkopplad efter stölder som skett.

– Då handlar det alltid om att titta över rutimnerna. Ochdet finns alltid förbättringsmöjligheter.

Det boende där den dementa kvinna bor, som bestals på sina guldsmycken, har nu skärpt sina säkerhetsrutiner och boendet kommer att ersätta kvinnan för guldsmyckena, som värderats till omkring 30 000 kronor.