REGIONVALET

Valbudget inte avgörande för resultatet

1:31 min

Det är stora skillnader i hur mycket pengar partierna spenderade på sina kampanjer inför omvalet i regionen. Centerpartiets valbudget var mer än fem gånger större än Vänsterpartiets, trots att stödet för partierna är lika stort, sex procent.

Gullan Gidlund, professor i statskunskap, säger att pengarna inte är det viktigaste i valkampanjen.

– Ett parti kan ha rätt mycket medel men ändå misslyckas, därför att väljarna inte gillar budskapet eller formen, säger hon

En rundringning visar stora skillnader i partiernas valbudgetar. Mest spenderade Socialdemokraterna, sju miljoner, minst pengar hade Sjukvårdspartiet, med drygt en halv miljon. Detta enligt partiernas egna uppgifter.

Vänsterpartiet och Centerpartiet nådde nästan exakt lika stort stöd från väljarna, knappt sex procent. Men Centerpartiet hade en betydligt större valbudget. Fyra miljoner mot 750 000 för Vänsterpartiet.

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson tror inte att det spelade in på valresultatet.

– Jag tror inte att det är pengarna som är det viktiga, utan vad man har för budskap och frågor man vill driva, säger han.

Jan Alexandersson, ombudsman för Vänsterpartiet, tror att pengarna kan ha en viss effekt.

– Vi hade önskat att vi hade haft en större budget, men man kan bara spekulera i vad det hade haft för betydelse. Till syvende och sist handlar det om vad man har för politik och hur vi når människor.

Jonas Hägglund
jonas.hagglund@sr.se