ULRICEHAMN

Länderkommittén upphör

1:20 min

Under många år har Länderkommittén i Trädet i Ulricehamns kommun arbetat med att hjälpa romer som flytt till Sverige från Serbien och Kosovo. Men nu lägger de ned sin verksamhet.

Arbetet leder inte någonstans då allt färre får asyl, det berättar Lena Sanver som arbetar i kommittén.

– Nej man orkar inte för att det är så många människor som har så fruktansvärda berättelser och man kan ingenting göra för att hjälpa dem, det känns tungt.

Tusentals romer flyr varje år från Kosovo och Serbien men allt färre får stanna i Sverige då kraven på asyl har blivit tuffare.

Liten möjlighet
Det märker Paul och Lena Sanver som sedan mitten kriget på balkan bröt ut på 90-talet hjälpt asylsökande romer genom organisationen Länderkommittén.

– Möjligheten för att en ansökan ska kunna leda till uppehållstillstånd är extremt liten, synnerligen liten. Men människor sätter ett hopp till det i alla fall. Jag mår dåligt av det. För hoppet är så litet att det inte är något hopp.

1 % av asylsökande romer har fått stanna i Sverige. Det är idag svårt att påverka besluten, trots att skälen för att få stanna är uppenbara, berättar Paul Sanver.

Leder ingenstans
– Vad är meningen med att lägga ned flera timmars arbete på något som inte kan leda någonstans. När vi sitter och skriver så vet vi att det här inte kommer att hjälpa någon. Därmed har vi inte något berättigande att existera som kommitté.

Intresset för Länderkommittén har svalnat efter kriget och trots att romers situation diskuterats i bland annat EU, så tar ingen ansvar för romerna menar Paul Sanver.

– Om det inte finns någon folklig opinion kommer inte Migrationsverket och domstolarna att göra något åt det, så är det.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se