BORÅS

Demokratiutbyte på Fjärdingskolan

1:34 min

Under veckan besöks Fjärdingskolan av elever och lärare från staden Durres i Albanien för ett demokratiutbyte skolorna emellan. Behar Muzaci går i fyran på Fjärdingskolan och är med i elevrådet som har en stor roll i demokratiutbytet.

– Det här är jättebra för vi kan samarbeta och ändra på saker, säger Behar Muzaci. De kan lära oss något och vi kan lära dem något.

Behar Muzaci härstammar själv från Kosovo och pratar Albanska. Han är intresserad av demokrati och politik och hoppas lärare och elever från den albanska skolan ska lära sig mer om demokrati och även att han kan lära sig något av dem. Abdul Bucpapaj är rektor på den besökande skolan och han är glad att vara här.

Abdul Bucpapaj säger att de haft diktatur länge i Albanien och att de nu är här i Sverige för att få erfarenhet av hur man utvecklar demokrati i deras skola i Albanien.

– Det har stor betydelse för oss, säger han.

Anette Ekelund som jobbar på Fjärdingskolan har varit nere och besökt den albanska skolan i Durres tidigare och har märkt att det är stor skillnad mellan kommunala skolor och privata. Det känns därför desto viktigare att det är en kommunal skola som får chansen att komma till Sverige.

– Bara genom att vi samarbetet får de något mer. Och det ger mycket tillbaka. När det gäller matematik ligger de lång före oss, så det är att ge och ta.

Mats Tiborn
mats.tiborn@sr.se