Samarbete minskar sjukskrivningarna

Försäkringskassan i Borås ligger bra till när det gäller att pressa ner sjukskrivningstalen. I Borås har man kommit nästan åtta procent längre än beräknat med att minska antalet sjukskrivningar. Britt-Marie Bengtsson, försäkringskonsult på försäkringskassan i Borås, ser flera orsaker till det.

Alla försäkringskassor i landet fick för drygt ett år sedan i uppdrag att halvera sjuktalen på fem år. För att klara det finns det mål för hur långt varje kontor ska ha nått varje månad. Metoden som används i Borås handlar mycket om kommunikation.
Britt-Marie Bengtsson menar bland annat att försäkringskassan idag diskuterar mer med läkare och arbetsgivare. På så sätt minimeras risken för missförstånd och åtgärder kan sättas in tidigare. Att kunna titta på varje sjukskrivning i ett tidigt skede tror Britt-Marie Bengtsson är en annan nyckelfaktor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista