Många firade Borås centrum

1:44 min

Idag firar Borås utmärkelsen Årets stadskärna, bland annat med en 44 meter lång tårta. Priset, det får Borås för att ha utvecklat sitt centrum bäst i hela landet de senaste åren. Många boråsare hade hittat till Sandwalls plats, där firandet hölls. 

Årets stadskärna är priset för den stad som gjort mest förbättringar de senaste åren. Och i år föll valet på Borås. Anna Liljenby, cityledare för Borås centrum, radar upp exemplen på vad som hänt i Borås - Sandwalls plats, ombyggnaden av flera gågator, nya butiker och upprustningen av Hötorget och Knalletorget.

– 1,7 kilometer ny strandpromenad har byggts de senaste åren, säger Anna Liljenby. Det behöver inte vara den vackraste eller häftigaste som vinner utan att man visar att man tar sin stadskärna på allvar och vill förbättra.

Så om man har ett dåligt utgångsläge och gör mycket, då kan man vinna ändå?

– Så kan det säkert vara, vi hade ju inte det bästa utgångsläget, säger Anna Liljenby.

Men man nöjer sig inte med det. Ett antal plywoodskivor hade satts upp på Sandwalls plats, där vill man att boråsarna skriver sina förslag hur man vill att centrum ska utvecklas de kommande tio åren.

Och av de besökare P4 Sjuhärad pratade med var det många som tycker att Borås centrum förtjänar utmärkelsen. "Jag tycker det är fint, favoritplatsen är Sandwalls plats." "Det har blivit mycket finare, mycket grönare. Jag jämför med 60-talet - då revs ju allt."