Ny hälsoenhet i Borås ska bemöta välfärdssjukdomar

Ett nytt grepp för att få bukt med välfärdssjukdomarna provas just nu i Borås och Bollebygd. Personer som behöver ändra sin livsstil för att må bättre ska kunna få hjälp i grupp, där medlemmarna kan stödja varandra.

Vår livsstil ligger bakom en stor del av våra sjukdomar i västvärlden. Vi röker, vi rör oss för lite, vi stressar för mycket, vi äter fel mat och blir tjocka.

Inom sjukvården förs kampen mot våra osunda levnadsvanor ofta isolerat på många olika håll. Sedan några månader tillbaka pågår dock ett försök med att samordna vårdcentralernas arbete mot välfärdssjukdomarna i Borås-Bollebygdsområdet. Ett hälsocenter med säte på Solhem ska samordna exempelvis slutarökagrupper och informationsgrupper om ångest och depressioner.

Gunnel Sjöberg är planeringsledare på regionens hus i Borås:

- Tanken är att om man kan samla kompetensen till en enda enhet, så kan man få i gång grupper rullande under året, så att de som behöver hjälp kan få det med en gång, medan de ännu är motiverade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista