Fler behöriga lärare - läget bra inför skolstarten

Det blir allt fler behöriga lärare på skolorna i Sjuhärad. En rundringning som Radio Sjuhärad gjort visar att det inte varit några större problem ute i skolorna att rekrytera lärare inför skolstarten.

Oavsett om man har haft fler eller färre lediga tjänster inför höstterminen så verkar det inte vara särskilt svårt att tillsätta dem med behöriga lärare.

Den tidigare akuta lärarbristen verkar ha lagt sig i takt med att elevantalen sjunker, och nu håller de obehörigalärarna på att bytas ut mot behöriga. Inom grundskolan blir de obehöriga lärarna allt färre, och trenden märks också på gymnasiet. Ett exempel är gymnasieskolan Kunskapens hus i Mark, som till vissa tjänster haft över 50 sökande. Men till en del praktiska ämnen är det fortfarande svårt att hitta behöriga lärare.

- Det är ett mindre antal lärare som söker på Hotell- och restauranprogrammet och Omvårdnasprogrammet, än till exempel matte och svenska, säger Lennart Ekelund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista