Massimo Drusian solar sig i Dalsjöfors

Sol och värme gör gott för humöret

Det riktigt varma sommarvädret har sent omsider kommit och nu fylls badplatserna i Sverige med sollapande männskor. Det är självklart att värmen och solen hjälper upp humöret i höst och vinter, tycker till exempel Massimo Drusian som hade familjen med sig på badplatsen i Dalsjöfors igår.

Det går inte att spara solljuset från klara sommardagar till hösten enligt forskarna. Men det betyder inte att en solig sommar är betydelselös för att må bättre när det mörknar. Sol och värme är för många av oss en del av sommardrömmen - uppfylls den drömmen blir det lättare att stå ut när kroppen bereder sig på vintervila.
När det gäller solandets baksida - den farliga ultravioletta strålningen - förordar hudläkarna ordentligt med solskyddsfaktor och att vi helst håller oss undan direkt solljus åtminstone mellan klockan elva och fjorton på dagarna.
Mer information om skydd mot solen finns t ex på apotekets hemsida www.apoteket.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista