Protestlistor i kyrkan mot homovigslar

En namninsamling för dem som är mot kyrklig vigsel av homosexuella pågår i flera kyrkor i Mark. Förra söndagen lade kyrkoherden i Istorp Anders Brogren ut listan i kyrkan. Idag gör han det igen, trots att Göteborgs stift uppmanar alla präster att vara återhållsamma med namnlistor i kyrkopolitiska frågor när det är gudstjänst.

Anders Brogren säger att eftersom han har ansvaret för gudstjänsten så är det han som avgör hur ordet restriktivitet ska tolkas. Cirkuläret till prästerna från domkapitlet i Göteborgs stift innehåller motiveringar varför prästerna bör vara återhållsamma med protestlistor just i kyrkor och i samband med gudstjänster. Motiven som uppges är att det kan upplevas störande att behöva ta ställning till kyrkopolitiska frågor vid en gudstjänst , och att somliga kan uppleva sig nästan tvingade att skriva på inom kyrkorummets och gudstjänstens ram. Församlingshemmet är bättre enligt domkapitlet, som tycker att där går det bättre att föra dialog och svara på frågor om protestlistor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".