Sjukskrivna oroas för tvångspensionering

Tvångspensionering av långtidssjukskrivna upprör patienterna. Försäkringskassan har under den senaste tiden minskat analet sjukskrivningar, men för att kunna göra det här har man istället förtidspensionerat fler. Detta trots att många av patienterna inte alls vill bli pensionerade.

Ulf Hansson arbetar med Föreningen för utbrända och stressutsatta. Han får ofta samtal från sjukskrivning som ser tvångspensioneringen som en katastrof.
En förtidspensionering går idag inte att ompröva om man är över 30 år. Det förs idag en diskussion om att införa omprövning. Problemet nu är att när en person får förtidspension säger man samtidigt upp sig från sitt jobb. Om pensionen ska kunna omprövas, måste man också ha ett jobb att gå tillbaka till. Men Försäkringskassan är alldeles för snabb att föreslå förtidspension, och de har egentligen inte kompetensen att göra den bedömningen heller säger Ulf Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".