Mest jämställt i Borås fullmäktige

Borås Stad har det mest jämställda fullmäktige, sett till hur många manliga och kvinnliga ledamöter som det finns. 49 procent av de ordinarie ledamöterna i Borås är kvinnor. Det är en hög siffra jämfört med till exempel Ulricehamn och Svenljunga, där bara var tredje ledamot är kvinna. Det är till och med bättre än Sveriges riksdag, där 45 procent av ledamöterna är kvinnor.

Maj Steen är ordförande för fullmäktige i Borås, och dessutom fullmäktigeledamot för moderaterna, hon är nöjd med Borås 49 procent.
-Det är en bra siffra tycker jag, som speglar befolkningen, och det tycker jag vi ska ha, säger Maj Steen.
Men även i ett jämställt fullmäktige finns det skillnader i män och kvinnors sätt att arbeta. Under sin tid i fullmäktige har Maj Steen märkt att typiska mönster håller i sig även inom politiken. Kvinnorna engagerar sig i frågor som rör skola vård och omsorg, och männen hamnar oftare i gatunämnder och tekniska nämnder. Men Maj Sten märker också att det i skillnad i beteendet uppe i talarstolen.
-Kanske män har en liten tendens ibland att bara instämma med föregående talare, där kvinnor tycker att det är onödigt att använda tiden till det, säger hon.
Några kvinnliga politiker som Radio Sjuhärad har varit i kontakt med berättar att det ofta är tufft att vara kvinna i politiken. Och Maj Steen håller med om att kraven på kvinnorna ibland är höga, men tycker ändå inte att man ska ge upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista