ULRICEHAMN

AF lyssnade inte på döv - anmäls för diskriminering

1:30 min

När Jessica Ahlinder mötte handläggaren på Arbetsförmedlingen fick hon ingen tolk - trots att hon är döv och inte förstod något som sas. Nu anmäler hon saken till Diskrimineringsombudsmannen.

Jessica Ahlinder från Ulricehamn har anmält arbetsförmedlingen i Ulricehamn till diskrimineringsombudsmannen, DO.

Anledningen är att hon känt sig illa och respektlöst behandlad av en handläggare som inte lyssnat på när hon begärt en tolk till sina möten på grund av att hon är döv.

Med hjälp av sin tolk förklarar hon för nyheterna hur hon kände när hon satt på mötet och inte begrep vad som sas.

– Ja man blir nästan som förlamad. Jag vet inte vad jag ska säga, vad man ska göra och man får tunghäfta. Jag känner mig besviken för jag tycker de ska kolla upp sådant innan, säger Jessica Ahlinder.

Jessica som ville söka till snickarutbildningen hade med sig en tolk till första mötet med sin handläggare. Då flöt samtalet på bra, och de kom överens om att fortsätta med tolken till det andra mötet. Men när hon kom till mötet hade arbetsförmedlingen inte beställt någon tolk.

– Då var det en handläggare som började fråga "vad är problemet? Du pratar ju så bra, hör du verkligen dåligt? Du kan ju prata".

– Jag tycker inte att jag ska behöva förklara för dem att jag faktiskt är döv. Jag har rätt att få tolk, det är min rättighet och de skulle beställa!

När Jessica väl sitter där utan tolk begriper hon inte mycket av vad som sägs.

Nyheterna har varit i kontakt med arbetsförmedlingen i Ulricehamn, men de vill inte kommentera händelsen då man inte satt sig in i ärendet samt att man vill vänta in Do:s beslut.

Men det Jessica förstod under det andra mötet var att den snickarutbildning hon så gärna ville gå inte passar henne. Någon riktig förklaring fick hon inte.

– Till sist förstod jag i alla fall att han sa att jag inte fick gå någon snickarutbildning - det var för farligt för mig, säger Jessica Ahlinder som har flera vänner som är döva och är snickare.

AF:s hemsida

Arbetsförmedlingen. Foto: Bertil Ericson, Scanpix

Arbetsförmedlingen har särskild personal för dig som är döv/använder teckenspråk. Personal som kan teckenspråk och som har kunskap om döva.

Dövkonsulenterna är en länk mellan dig som är döv och söker jobb och din arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen. Samarbetet syftar till att du med teckenspråk som första språk ska få del av Arbetsförmedlingens service.

Ninos Chamoun

ninos.chamoun@sr.se
033-177534

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.