Pensionärer på äldreboende fick flytta i onödan

Flera äldre på äldreboendet Duvan i Borås har fått lämna sina lägenheter helt i onödan. Den nya verksamheten som skulle startas i lägenheterna stoppades i ett sent skede.

Kommundel Centrum behövde fler korttidsplatser, där äldre kan bo en kortare tid, till exempel efter en sjukhusvistelse, för att så småningom kunna flytta hem igen.

I april förra året gav kommunstyrelsen klartecken att ordna sådana platser på äldreboendet Duvan. Lägenheterna på femte våningen tömdes, och de som redan hade sina hem där fick erbjudande om att flytta. Under förra hösten gick flyttlassen och fem lägenheter gjordes i ordning. Enligt uppgifter till Radio Sjuhärad var sängarna till och med bäddade, så att korttidsboedenet skulle kunna komma igång strax efter årsskiftet.

Men i ett sent skede - i slutet av förra året - fick chefen för äldreomsorgen i centrala Borås, Lena Brännmar, besked om att planen på korttidsplatser på Duvan var stoppad. Och Lena Brännmar skäms för den onödiga flytten hon var med om att utsatta de gamla för.

- Det här blev inte bra. Vi har gjort ett dåligt jobb i Borås stad, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista