VÅRGÅRDA

Dataproblem lamslår Vårgårda

1:23 min

I över två veckor har Vårgårda kommun haft stora problem med sitt datasystem. Sedan den senaste it-uppdateringen har sjuksköterskor ibland inte kommit åt journaler och recept, e-posten har krånglat och betygen i skolan kan nu bli försenade.

Lotta Jonsén är enhetschef för hälso- och sjukvården i Vårgårda kommun, och hon menar att IT-problemen gjort att patientsäkerheten har hotats.

– Stundtals har det varit en ganska ansträngd situation, och det har ökat riskerna för patientsäkerheten. Exempelvis har sköterskorna inte kunnat se vilka läkemedel som patienterna ska ha, och hindrat åtkomsten av journaler. Det kan innebära att patienterna får sämre vård.

Det var dagarna före kristi himmelsfärdshelgen för två veckor sedan som två IT-system inom Vårgårda kommun skulle slås ihop till ett. Sedan dess har det varit stora problem inom flera enheter i kommunen.

E-posten fungerade inte under ett antal dagar, skolan har haft problem med att registrera betyg och omdömen vilket innebär att vissa grundskoleelever kan få vänta på sina skriftliga omdömen och betyg.
För vårdpersonalen har det alltså stundtals varit så stora bekymmer att det hotat patientsäkerheten.

Göte Olsson är It-chef i Vårgårda kommun. Han beklagar att det funnits problem, men menar att hans enhet inte bär hela ansvaret.

– Är det så är det givetvis inte bra. Däremot beror de problemen som finns nu, eller på senaste tiden, på systemet som då är felrapporterat till leverantören. Men, det har tagit lite längre tid än vi räknat med, det har det gjort, säger it-chefen Göte Olsson på Vårgårda kommun.