Skyddsregler slår ut lantbruk

LRF är starkt kritiskt till det förslag till regler som ska skydda Borås vattentäkt, Öresjö. Reglerna lägger, enligt LRF, en död hand över lantbruket och riskerar att slå ut jordbrukare.
Förslaget till hur boråsarnas dricksvatten ska skyddas innebär hårdare restriktioner för alla som bor inom skyddsområdet. Förutom att det blir förbjudet att använda tvåtakts motorbåtar i Öresjö så blir det mycket hårda restriktioner för både bekämpningsmedel och gödsling. Dessutom blir det dyrare för lantbrukarna genom att dom får betala för de många tillstånd som kommer att behöva. LRF anser att skyddsområdena bör begränsas och att lantbrukarna skall få gödsla i normal omfattning utan att behöva begära tilstånd. I ett första skede skall reglerna gälla runt Öresjö och Ärtingen. I nästa skede skall hela tillrinningsgområdet få hårdare regler och då berörs ett betydligt större område i både Borås och Ulricehamn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".